BALIKESİR ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

BALOSB, 1976 yılında kurulmuştur. 2017 yılında en çok yatırım çeken ilin Balıkesir olmasının başlıca sebebi BALOSB'nin 4 büyük firmayı Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'ne getirmesiyle olmuştur. BALOSB bünyesinde 123 adet firma bulunmaktadır. Sahip olduğu 570 hektarlık büyüklük ile Güney Marmara Bölgesi’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi olan BALOSB'de mevcut alanda %100 doluluk olması sebebi ile kamulaştırma yapılmıştır. Balıkesir’de 6 Organize Sanayi Bölgesi bulunuyor. 2.178 iş yeri kapasitesiyle 7’si Balıkesir’de, 826 iş yeri kapasitesiyle faaliyet gösteren 13 adet Küçük Sanayi Sitesi (KSS) bulunmaktadır.

Balıkesir’de yer alan KSS’lerin ortalama doluluk oranı yüzde 91’dir. Bölge OSB’leri ulaşılabilirlik açısından iyi konumlarda kurulmuştur. OSB’lerde altyapı çalışmalarının çoğu tamamlanmış olup, atık su bertarafı ve doğalgaz kullanımı konusunda eksiklikler vardır. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi ve Çanakkale OSB doğalgazın olduğu OSB’lerdir. GMKA tarafından yapılan Organize Sanayi Bölgeleri araştırma sonuçlarına göre Bölge OSB’lerinde faaliyet gösteren firmaların yarısı gıda, yem ve makine teçhizat sektörlerinde faaliyet göstermektedir. Sektör farklılığının en çok olduğu OSB Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'dir.

Balıkesir OSB’lerinde en çok faaliyet gösteren sektörler gıda ve yem, makine ve teçhizat, deri, plastik ve kimyadır. Balıkesir OSB’lerinde Çanakkale’den farklı olarak madencilik ve demir çelik sektöründe faaliyet gösteren işletmeler yer almaktadır. OSB’lerde yer alan işletmelerde günde ortalama 10 saat üretim yapılmaktadır. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi Balıkesir’in Merkez ilçesinde Savaştepe yolu 7. km’de, BALOSB İzmir-Bursa karayoluna 6 km uzaklıktadır. Karayolu ulaşımında sahip olduğu bu avantajı denizyolu yolu için geçerli olmayan OSB’nin en yakın liman olan Bandırma Limanı’na uzaklığı 111 km’dir. OSB’ye 500 m uzaklıkta bulunan Gökköy Lojistik Köyü’nün faaliyete geçmesiyle, OSB demiryolu taşımacılığında önemli bir avantaja sahip olacaktır.